Financiële hulp voor studenten: studietoelage, tegemoetkomingen voor koten, renteloze studielening en studentenjobs.

Studeren is duur. Als je de kosten voor lesboeken, een laptop, inschrijvingsgeld en het kotleven samentelt, komt een niet-beursstudent op kot al gauw 15.346 euro. Dat is een stijging met 1243 euro in vergelijking met 2021. Een student die pendelt betaalde in 2022 10.156 euro. Ook dat is gestegen vergeleken met 2021 met een verschil van 825 euro (cijfers: CEBUD). Die cijfers zijn even slikken. Voor vele gezinnen is het niet mogelijk om hun kroost te laten studeren met alles erop en eraan. Gelukkig is er financiële hulp voorhanden. 

Studietoelage of beurs
Zo is het mogelijk om een studietoelage of een studiebeurs aan te vragen. De Vlaamse Gemeenschap voorziet een ondersteuning voor studenten die voltijds les volgen en waarvan de ouders het maximale inkomen niet overschrijden. Dat maximale inkomen ligt niet vast en wordt berekend op basis van in welke gezinssituatie je je bevindt. Benieuwd dat je in aanmerking komt voor een studietoelage? Check het hier!

Tegemoetkomingen bij het huren van een kot
Vooral de prijs van een kot neemt voor veel gezinnen met studerende kinderen een hap uit het budget. Daarom nemen de meeste universiteiten en hogescholen maatregelen. Hoewel deze maatregelen allemaal de student financieel compenseren, loopt de manier waarop wat uit elkaar. Een overzicht: 


Hoewel hogescholen Thomas More, AP en KdG geen specifiek goedkopere koten aanbieden, zorgen ze er wel voor dat de studenten de kans krijgen om het kot goedkoper te maken. Zo kan je bij Thomas More ervoor kiezen om een kotgenoot met een fysieke beperking te helpen of je in te zetten voor een sociaal project in de buurt in ruil voor een vrijwilligersvergoeding. Ook bij de KU Leuven is dit mogelijk. Check hier de uitleg.

Meer info over het huren van een kot nodig? Bekijk hier onze 5 tips.

Renteloze studielening
Zowat alle Vlaamse universiteiten en hogescholen bieden een renteloze lening aan om zo ervoor te zorgen dat je je studiegeld in maandelijkse schijven kan terugbetalen. Ook wanneer je door omstandigheden je kot niet kan betalen, kan je onderwijsinstelling tijdelijk inspringen totdat je financiële plaatje weer klopt. 

Studentenjob
Als student kan je er natuurlijk zelf voor zorgen dat je wat meer financiële ademruimte hebt. Door het hebben van een studentenjob, verdien je vaak al snel je maandelijkse onkosten terug en heb je er nog eens een mooi bedrag om uit te geven of te sparen. In onze Deltaworx-app of op onze Deltaworx-website vind je talloze boeiende vacatures die wel eens de ideale match zouden kunnen zijn voor jou. Neem hier eens een kijkje.