De zoektocht naar een kot: 5 tips

Studentenkoten zijn gewild. Steeds vroeger beginnen studenten te zoeken naar een kot voor hun volgende academiejaar waardoor het aanbod krimpt. Naast deze schaarste, werden de studentenkoten van de universiteiten zelf fors duurder. Uit cijfers van VRTNWS blijkt dat de gemiddelde huurprijs van een universiteitskot fors gestegen is. Waar men in Antwerpen vorig academiejaar €230 betaalde voor een kot van de universiteit, is dat dit jaar gestegen naar €281. In Brussel en Gent liggen de prijzen nog een pak hoger. Maar geen reden tot paniek. In dit blogbericht geven we je de beste tips and tricks om een chill en betaalbaar kot te vinden.

  1. Zoek online

De beste plek om te beginnen zoeken is het internet.
Surf bijvoorbeeld eens naar grote platforms als:
Kotweb (Antwerpen)
Kot@Gent of KotGent (Gent)
MyKot (Brussel)
KotWest (West-Vlaanderen)
Kot@Limburg (Limburg)
Kotwijs (Leuven)
Ikot (nationaal
Kotzoeker (nationaal)

Deze zijn allemaal speciaal gericht zijn op studentenverhuur. Je kan er heel gemakkelijk filteren op verschillende factoren als afstand van je campus, je specifieke huurperiode, de prijs die je aan je kot wil geven en ook welke type kot je graag zou hebben. Vind je je gading niet op zo’n website? Probeer dan ook eens een immobiliënkantoor. Zij hebben meestal ook een aantal koten in de aanbieding.

  1. Sociale media

Op Facebook bestaan er veel groepen waarin kotbazen hun koten verhuren. In zo’n groepen vind je soms echte hidden gems die verbazend zijn qua prijs en/of kwaliteit. Natuurlijk moet je niet wachten tot er een kot in zo’n groep komt. Je kan altijd zelf een berichtje posten en je vereisten oplijsten. De kans is dan groot dat andere studenten je doorverwijzen of de kotbazen zelf hun koten aan jou aanbieden. Heb je een groot netwerk op Instagram of TikTok? Doe een oproep en wie weet valt het perfecte kot uit de bus.

  1. Check de prikborden op je campus

Veel kotbazen beperken zichzelf niet tot het internet om nieuwe huurders te vinden. Ga dus zeker eens langs bij prikborden op je campus en informeer ook bij de studentenvoorzieningen (STUVO) van je school. Vaak kunnen zij je helpen. 

  1. Ga bij een studentenvereniging

Bij doorgewinterde medestudenten die wat ouder zijn dan jou, kan je al eens de ideale tip krijgen die jou leidt tot een perfect kot. Zij hebben een groot netwerk en hebben waarschijnlijk al in verschillende koten gewoond. Zit je al in een studentenvereniging? Vraag eens of er binnen de groep interesse is om samen een groter gebouw te huren met verschillende kamers. Zo kan je op kot gaan met goede vrienden en het komt je waarschijnlijk ook goedkoper uit.

  1. Grote studentenunits

Bedrijven als Upkot, Xior en The Fizz ontwikkelen en verhuren zelf grote complexen waar heel veel studenten in kunnen wonen. Ze zetten in op gemeenschappelijke ruimtes als gedeelde keukens, studiekamers, grote terrassen, een wasserette en zelfs een fitness in het gebouw. Vaak is elektriciteit, gas en water inbegrepen in zulke gebouwen. De kamers zijn dus spiksplinternieuw waardoor je de beste faciliteiten tot je beschikking hebt. Een logisch nadeel aan dit totaalpakket is dat de huurprijs van dit soort kot aan de hoge kant ligt. 

Op zoek naar een leuke manier om je kotbudget wat te spijzen? Vanaf het moment dat je 18 bent kan je jobstudent worden bij Deltaworx. Download onze app of bekijk een selectie aan vacatures op onze website.