Bescherm jezelf tegen vacaturefraude: tips & tricks

Steeds meer worden we via WhatsApp en Telegram benaderd met misleidende vacatures. Via deze weg proberen fraudeurs persoonlijke en financiële gegevens te verkrijgen. Wij delen alvast enkele tips en tricks om je te beschermen tegen dit soort fraude.  

  1. Een vacature ontvangen? Let op!
  2. Te mooi om waar te zijn
  3. Deel nooit persoonlijke informatie
  4. Informeren, informeren en informeren
  1. Je ontvangt een vacature? Let op!

Bij het ontvangen van een vacature via kanalen zoals Whatsapp, Telegram of andere social mediakanalen is het belangrijk om altijd op je hoede te zijn, zeker als je voorheen nooit interesse hebt getoond in het betreffende bedrijf. Bij interesse is het van groot belang dat je het bedrijf grondig onderzoekt en het arbeidsaanbod via officiële kanalen verifieert.

  1. Te mooi om waar te zijn

“Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk niet waar”, dit is zeker van toepassing op de vacatures die via Whatsapp worden verspreid. Oplichters proberen de werkzoekenden te verleiden door aantrekkelijke lonen, onrealistische thuiswerk opties en andere mooie voordelen aan te bieden. Door gebruik te maken van deze tactiek proberen ze de jobaanbiedingen onweerstaanbaar te maken, met de hoop dat jij erin trapt!

  1. Deel nooit persoonlijke informatie

In the end willen de fraudeurs jouw persoonlijke en financiële gegevens bemachtigen. Ze proberen deze te verkrijgen in een volgende fase na reageren op de vacature. Een bankrekeningnummer, INSZ-nummer,… zijn zaken waarop ze vooral hun aandacht richten.

Het is logisch dat deze soort informatie opgevraagd wordt tijdens aanmelding bij een uitzendkantoor, maar deel dit uitsluitend via officiële kanalen en nooit via Whatsapp.

  1. Informeren, informeren en informeren

Jezelf en anderen informeren is van essentieel belang om geen slachtoffer te worden van dit soort fraude. Ontvang je toch een verdachte vacature via Whatsapp, meldt dit dan bij het bedrijf in kwestie.

Don’t forget: Vertrouw op je instinct, blijf waakzaam en neem voorzorgsmaatregelen om je persoonlijke en financiële gegevens te beschermen!

CHECKLIST: WERKING DELTAWORX