De Studieplekken Gids: waar te blokken tijdens de examens?

De examens komen eraan. Dat betekent voor vele studenten: blokken! Of je nu al heel je cursus hebt samengevat en de lessen aandachtig volgde, of hem nu pas uit zijn verpakking hebt gehaald, je hebt een goede plaats nodig om de leerstof effectief in je hoofd te prenten. Geen zin om thuis of op kot te studeren of geen plaats? In deze lijst vind je per grote studentenstad alle leuke plaatsen om te blokken.

Antwerpen 🆘
In ‘t Stad is het heerlijk studeren. Naast de gebruikelijke studieplaatsen op elke campus van UAntwerpen, KDG, AP en de KUL, wordt er hier door Study 360 moeite gedaan om elk jaar weer unieke locaties aan te bieden. Wat dacht je van studeren op de 8ste verdieping van het MAS? Of in een zaaltje boven iconische brouwerij De Koninck? Of in het Fotomuseum? Of met uitzicht op indoorskipiste Aspen in Wilrijk? Alle locaties vind je hier.
Studeren met een koffietje erbij kan in:
Cuperus
Caffènation
Kaffeenini

Brussel 🏰
In onze hoofdstad is er een groot aanbod aan studieplaatsen. Zo kijken de meeste studenten meteen naar de faculteitsgebonden bibliotheken van de VUB, Erasmus Hogeschool, Odisee Hogeschool, LUCA School of Arts en de KUL. Ook werken alle voorgenoemde scholen samen om via initiatief BRIK verschillende studieplekken aan te bieden doorheen Brussel. De plaatsen met maximumcapaciteit vind je hier. In de koninklijke bibliotheek van Brussel (KBR) kan je als student ook terecht. Hiervoor moet je wel een abonnement hebben. In het Muntpunt, de grootste Nederlandstalige bibliotheek van Brussel, kan je ook wel gratis komen blokken. Check het hier.

Toch meer zin in een drankje bij het verslinden van je cursus? Cultuurcafé Bar Pilar in de VUB-campus in Etterbeek heeft ook altijd plaats voor de zwoegende student.

Gent 🍺
Ook in Gent is een grote variatie aan studeerlocaties. Of je nu aan UGent, HOGent, Arteveldehogeschool, Odisee, LUCA of KUL zit, voor elke student is er wat wils in de stad aan de Leie. Zo zijn de faculteitsgebonden bibliotheken zeer populair in Gent zoals bijvoorbeeld Rozier. Check even de website van je onderwijsinstelling, want elke school heeft zijn eigen bib. De Krook, de grootste Gentse openbare bibliotheek is natuurlijk ook altijd een optie. Liever wat neutraal terrein?

De Stad Gent biedt zelf ook talloze plekken aan om je hoofd helemaal vol te duwen met leerstof. Onze favorieten? Het Dr. Guislain Museum, de Boekentoren en het Museum voor Schone Kunsten. Bekijk de volledige lijst hier

Leuven 📚
Als echte studentenstad is Leuven de ideale plaats om je blok door te brengen. Er is dan ook veel aanbod aan plaatsen om te studeren. Het zijn echter de KU Leuven en de UCLL die hun bibliotheken openstellen om de Leuvense student van blokplek te voorzien. Zo klinkt de SBib, de EBib of de RBib menig student bekend in de oren. De prestigieuze Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein is de grootste en geeft door zijn historisch karakter een heerlijke rust om al die leerstof in je hoofd te pompen. De verschillende Leuvense bibliotheken werken wel met een online inschrijvingsysteem en maximumcapaciteit, bekijk het hier.

Niet zo’n fan van bibliotheken? Geen probleem. In het stadhuis van Leuven kan je ook terecht vanaf 8 juni. Graag een koffietje bij het blokken?
Dat kan in:
Madmum
Bar Berlin
Barboek
Swartehond

Na het verkennen van onze lijst met studieplekken in de grote Belgische studentensteden, heb je nu een overzicht van diverse locaties waar je je studieavontuur kunt beginnen. Of je nu de voorkeur geeft aan de rustige sfeer van bibliotheken of de levendigheid van cafés, er is voor elk wat wils. Nu je klaar bent om je studieplek te kiezen, is het ook belangrijk om na te denken over de financiële kant van het studentenleven. Check daarom eens de Deltaworx-app, hier vind je zalige studentenjobs om studentenleven financieel te boosten. 💸