Vanaf 2023 krijgen jobstudenten 600 werkuren per jaar

Had jij in 2022 ook te weinig studentenuren? Sinds dit jaar heb je weer wat meer marge, dankzij een nieuwe maatregel van de Belgische overheid. Terwijl vroeger ijverige jobstudenten maar 475 uren mochten werken per jaar, mag je nu 600 uren opgebruiken

Vanaf het moment dat je minstens 15 jaar bent en de eerste graad van het middelbaar hebt afgerond, mag je in België een studentenjob doen. Dat wil zeggen dat je voor 600 uren mag bijverdienen in een jaar. 600 uren? Dat zijn wel 75 werkdagen van 8 uur!

Een studentenjob is voor sommige jongeren een leuke bonus bovenop hun zakgeld maar voor anderen is het dan weer een broodnodig inkomen. Voor vele jongeren is het dan ook onmogelijk om zonder studentenjob een kot, hun studie of eten te betalen. Dat merken wij ook bij Deltaworx. Wanneer een kwart van de studerende jongeren moét werken om rond te komen, was het voor ons een no-brainer om ervoor te zorgen dat deze jongeren ook meer mochten werken. Jeroen Poels, onze CEO, trok daarop naar onze regering en ijverde er om het totaal aantal studentenuren op te trekken naar 600 uur en… dat lukte! Als je wil werken, moet dat toch kunnen, zeker? Dat vinden wij ook.

In december werden onze Deltaworx CEO Jeroen Poels en onze Deltaworx student Mark-Anthony Del Villar nog geïnterviewd door VTM nieuws over het belang van een lagere belasting op studentenwerk en de voordelen van het optrekken van het aantal uren die studenten mogen werken.

Maar wat is er nu veranderd voor de studenten?
Eigenlijk niet zo veel. Je mag dus 600 uren werken en je betaalt net zoals vroeger een solidariteitsbijdrage van 2.71% op je brutoloon. Fun fact: belastingen betalen moet je ook nog steeds niet. Geen verrassingen aan het einde van het jaar wanneer die belastingsbrief komt!

Groeipakket / kindergeld
Je ouders zullen het Groeipakket of kindergeld voor jou niet verliezen, als je onder die 600 uren arbeid per jaar blijft. Je overige studentenuren check je nog steeds op studentatwork.be of in de app. Buiten de drempel van studentenuren zijn er ook nog een wettelijk bepaalde maximumbedragen die je niet mag overschrijden om ten laste te blijven van je ouders. Zodra we weten wat de maximumbedragen zijn vanaf 2023, informeren we je daarover via deze blog.

Ben je nog op zoek naar een coole studentenjob? Kijk dan zeker eens naar de vacatures op onze website of download onze app!

The Delta Family